Top
Menu Luk

3 tagtyper til dit nye tag


Stråtag

Stråtag eller stråtækt tag er nok en af, hvis ikke den ældste form for tagbeklædning, der findes. Metoden blev opfundet og brugt for flere tusinde år siden, og bruges stadig den dag i dag. Flere og flere danskere vælger nu at få lagt strå på, når de skal have nyt tag.

Tagbeklædningen har været inde i en dårlig periode i mange år, primært på grund af brandfaren. Det har været og er stadig kendt som en stor brandfare at have stråbeklædt sit tag. Det er dog en opfattelse, Tækkelauget ivrigt forsøger at komme til livs. I dag findes der nemlig brandsikring til netop stråtage, der gør, at tagbeklædningen ikke er mere brandfarlig end andre tagbeklædninger.

Den mest brugte metode er at beklæde undertaget, hvor lægterne man påsætter stråene på, sidder, med en særlig dug. Denne dug forhindrer luftgennemstrømningen, og det betyder, at en tagbrand på stråtaget ikke ville blive “fodret” med ilt. Der tages naturligvis stadig forholdsregler for, at stråtaget skal kunne ånde, da det ellers vil mugne. Stråtag er den mest miljøvenlige tagtype, der findes. Dels fordi at taget er et 100 % organisk materiale, dels fordi at taget kan bruges som kompost, når det efter omkring 50 år er klart til at blive udskiftet.

Teglsten

Teglsten er muligvis den mest udbredte form for tagbeklædning, der findes i Danmark. Teglstenene er udbredt, fordi de har en lang levetid, når først de er lagt. Desuden er taget nemt at reparere, da enkelte tagsten kan udskiftes. Teglsten er dog også en af de dyreste former for tagbeklædning. Dels fordi materialet i sig selv er dyrt, men især fordi det tager lang tid at lægge et teglstenstag, modsat andre typer.

Et teglstenstag er også tungt. Det er derfor ikke alle huse eller bygninger, der kan bære et tegltag. Der findes andre alternativer, hvis man gerne vil have udseendet af tegl, men ikke kan få det på grund af vægten. Især eternittag kan ligne tagsten på afstand, og der er da også flere og flere, der vælger denne løsning.

Metalplader

Der er masser af bygninger, der ikke har det store behov for isolering. Det gælder for eksempel garager, lader og skure. Frilufts- og sommerhuse er også eksempler på, at det ikke altid behøver at være de dyre, tunge tagbeklædningstyper, der skal bruges. Her kommer metaltagpladerne ind i billedet. Pladernes mange fordele gør, at de ofte bliver brugt til de lette konstruktioner, der ikke har behov for eller kan bære de tungere tagbeklædningstyper.

Pladserne kommer i så store stykker, at det ingen tid tager at få lagt et nyt tag. Materialet er let, og det er desuden billigt. Har man tagtypen på sit sommerhus, kan det være nødvendigt at isolere oppe under taget, men bortset fra det er denne tagtype nok en af de billigste former, du kan komme i nærheden af. Der findes andre alternativer i samme ende af prisskalaen såsom plastplader eller tagpap. Her scorer metalpladerne point på udseendet, der kan betyde noget for dem, der skal have nyt tag på skrå tagrygge.