Top
Menu Luk
Genbrugs asfalt

Genbrug din asfalt


Det er ikke alle, der ved, at asfalt kan genbruges. Faktisk satser asfaltindustrien, bestående af både producenter og asfaltfirmaer, på, at produktionen og materialerne skal være 100% genanvendelige. Læs mere om, hvordan og hvorfor asfalt kan og bør genbruges.

Asfalt stammer fra råolie

Asfalt udvindes fra råolie, og det kan næppe være gået nogen næsen forbi, at den ressource er svindende. Derfor kigger man på, hvad man kan gøre for at reducere mængden af asfalt, der bruges til ny asfalt, ligesom man i branchen naturligvis er opmærksom på det miljømæssige aspekt. Ved at kigge på genanvendelse af asfalten, kan asfaltfirmaer spare på mængden af ny asfalt, når de arbejder, og det sparer dem i sidste ende penge. Men mere om det senere. Der kigges desuden i disse dage på at udskifte bitumenen, den sorte, klæbrige del af asfalten med et plantebaseret alternativ, så man helt kan komme væk fra brugen af råolie.

Genanvendelse og vedligehold giver færre omkostninger

Asfalt er utrolig slidstærkt og kan genbruges, næsten uanset hvilken stand den er i. Fordi ny asfalt koster mere, i og med at udvindingsprocessen og fragten af materialet jo er omkostningsfuldt, er der mange penge at hente, hvis man genbruger asfalten lokalt. Asfaltfirmaer er naturligvis interesseret i at holde deres omkostninger nede, og det betyder også meget for de asfaltpriser, de kan tilbyde deres kunder. Derfor er det en god idé at undersøge, hvordan blandingen af den asfalt, du planlægger at bruge, er.

Det siger sig selv, at et mindre stykke arbejde kræver færre materialer. Det samme gælder asfaltarbejde, hvor der er meget at spare både for pengepungen og miljøet, hvis man kigger på vedligehold af eksisterende asfalt frem for at rive den gamle helt op og lægge ny. Asfalt består nemlig af tre lag, et bundsikringslag af høj porøsitet, et bærelag med lidt mindre porøsitet og til sidst slidlaget, der forsegler overfladen og gør den vandtæt. Slidlaget har en højere koncentration af bindemassen bitumen, og det gør overfladen glat og vandafvisende. Det hele står og falder med denne del. Trænger der vand ned i de dybere lag, kan asfalten sprække. Det giver anledning til huller, der forstørres via slid. Vil man undgå dette, skal man altså bare udskifte det øvre slidlag på sin belægning. Det minimerer brugen af asfalt over tid, og det betyder færre udgifter til dit lokale asfaltfirma.

LT-Asfalt.dk

Mere asfalt genbruges

Ophugget asfalt kan genopvarmes, eller der kan knuses og bruges til at blande i ny asfalt. Ved samtidig at opvarme asfalten kan mængden af ny asfalt reduceres betydeligt, sammenlignet med en produktion hvor alle materialer er nye. Målet for asfaltindustrien i Danmark er, at al asfalt skal genbruges. I dag genbruges omkring 60%. I asfaltproduktionen er det ikke bare selve asfalten, der kan genbruges. De blandingsprodukter, der skal hældes i asfalten, når der eksempelvis skal lægges nye veje, kan også komme fra genbrug. Det kan være overskudssand fra byggesektoren, og overskudsgranit fra sten- og fliseproducenter. Alt i alt er asfaltbranchen en af de mest genanvendelige brancher, når det kommer til materialer og produktion.